‘Maaş zamları güncellenmelidir’

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından memur ve emeklinin alacağı enflasyon farkı oranı da netleşti.

Yeni zamlar sendikaları ve memurları ayağa kaldırırken, hükümete tepkiler çığ gibi büyüyor. Türk Eğitim Sen Nevşehir Şube Başkanı Tayfur Urgenç, ‘Hatırlanacağı gibi, 2018 yılında maaş zammı için yüzde 7,5’a imza atılmıştı. Maliye Bakanlığı’nın yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 20,8 idi. Merkez Bankasının hedefi ise yüzde 23 idi. 2018 Enflasyonu da yüzde 20,30 olarak gerçekleşti.’ dedi.

Gelinen noktada Hükümet 2018 ve 2019 enflasyon hedefini güncellediğine göre, 2019 için yapılacak olan yüzde 9’luk maaş zammı da bu doğrultuda güncellenmesi gerektiğini ifade eden Türk Eğitim Sen Nevşehir Şube Başkanı Tayfur Urgenç açıklamalarında şunları kaydetti: ‘Maliye Bakanlığı’nın yılsonu enflasyon hedefi yüzde 20,8, Merkez Bankasının hedefi ise yüzde 23 idi. Hükümet, hedefine ulaştı (!) 2018 Enflasyonu yüzde 20,30 olarak gerçekleşti. Sözde yetkili sendika ise 2018 maaş zammı için yüzde 7,5’a imza atmıştı. Şu hâlde ocak ayında yüzde 6,74 enflasyon farkı alınacak.

Toplu Sözleşmenin imzalandığı 2017’de Hükümetin 2018 ve 2019 için hedeflediği enflasyon hedefi üzerinden ücretler belirlenmiş idi. Gelinen noktada Hükümet 2018 ve 2019 enflasyon hedefini güncellediğine göre, 2019 yılı için yapılacak olan yüzde 9’luk maaş zammı da bu doğrultuda güncellenmelidir.

Ülkemizdeki hayat pahalılığı ortada iken, enflasyon rakamları tüm çıplaklığı ile gözler önüne serilirken, memur ve emekliler ciddi ekonomik kayıp yaşarken, Hükümet enflasyon oranlarını dikkate alarak, maaş zammını mutlaka güncellemeli, çalışanların ekonomik sorunlarını bir nebze de olsa azaltmalıdır.’

‘2017 toplu sözleşmenin cezası çekilmemelidir’

Türk Eğitim Sen Nevşehir Şube Başkanı Tayfur Urgenç açıklamasının devamında, 2017 toplu sözleşmenin cezası çekilmemelidir’ diyerek sitem edip, ‘Son açıklanan enflasyon rakamlarından sonra memura yapılan maaş zammı hem ekonomik hayatın hem de sosyal hayatın gerçeklerini yansıtmadığını belirterek bu arada son 2 aydaki enflasyonla mücadelede(!) Gösterdiği üstün başarıdan dolayı hükümeti tebrik ediyorum. Bu mücadelenin yıl boyunca devam etmesini bekliyoruz Dedi. Türk Eğitim Sen olarak ek zam taleplerimizi dile getirdik. Cumhurbaşkanına reel yaşanan enflasyonla ilgili mektuplar gönderdik. Israrla memurun enflasyon karşısında ezilmemesi gerektiğini izah ettik. Toplu sözleşmede maaş zammını imza altına alan sendikanın teknik ve reel hata yaptığını özellikle belirterek yüzde 26 ek zam taleplerimizi yeniledik. Hatayı yapan aynı sendika enflasyon farkının Ocak 15’inde yatırılmasını talep etmekten öteye geçemedi. Sonuç olarak 6.74 enflasyon farkı ödemesi gerçekleşti. Önümüzde yüzde 26 zam örneği varken bu kabul edilebilir bir zam oranı değildir. Bir tarafta yüzde 26 zam örneği varken, Yeniden değerleme oranlarının yüzde 23.73 belirlenmesi, vergi oranlarının artması, çarşı Pazar fiyatlarındaki aşırı artış karşısında yüzde 4 zam +yüzde 6 enflasyon farkı verilen bir kesimin varlığı kamu vicdanını yaralayacak, memurların alım gücünün kat be kat düşmesine neden olacaktır. Kabül edilebilir bir zam değildir.  2017 yılında imzalanan toplu sözleşme, memur ve emeklinin idam fermanı olmuştur. Nasıl ki, enflasyon hedefi güncellendi, nasıl ki bütün kurumlara yeni enflasyon hedefine uygun bir bütçe yapıldı, memur maaş zamları da güncellenmesi gerekir. Biz aylardır kamu görevlilerine ve emeklilere ek zam yapılarak zararlarının telafi edilmesini ve 2019 yılına ilişkin maaş artışlarının yeni enflasyon hedefi gözetilerek üstüne büyüme ve refah payı da eklenerek güncellenmesini talep ediyoruz.’ dedi.

#

04 Oca 2019 - 13:41 - Ekonomi

Son bir ayda nevsehirkenthaber.com sitesinde 803.154 gösterim gerçekleşti.



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Nevşehir Kent Haber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Nevşehir Kent Haber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Nevşehir Kent Haber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Nevşehir Kent Haber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Nevşehir Markaları

Nevşehir Kent Haber Gazetesi, Nevşehir ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (384) 212 43 10
Reklam bilgi


Anket Özkonak'ta senin oyun kime?
Tüm anketler