Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kapadokya'daki inşaatın yıkımına başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, peri bacalarının bulunduğu bölgede kaçak ve çarpık yapılaşmaya karşı verdiği talimatlar doğrultusunda Nevşehir'in Göreme beldesinde 2 pafta 9423 parselde yapıldığı belirlenen inşaat hakkında yıkım kararı alındığını ve yıkıma başlandığını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kapadokya'daki inşaatın yıkımına başladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kapadokya'daki inşaatın yıkımına başladı
Haber albümü için resme tıklayın

Nevşehir'in Göreme beldesinde turistik bölgedeki inşaatın, Mimari uygulama projesinin, “Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından yeniden değerlendirilmek üzere” durduruldu ve yıkımı gerçekleşti.  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan bilgiye göre, beldede geçen ay yapımına başlanan konut ve iş yeri inşaatıyla ilgili medyada yer alan haberler üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yapılan incelemede, söz konusu inşaata Göreme Belediyesince verilen yapı ruhsatına istinaden başlandığı belirlendi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Göreme Belediyesine gönderilen yazıda, söz konusu inşaatın bulunduğu 9423 numaralı parselin "Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 12 Kasım 1999 tarihli kararıyla tescil edilen 3. derece doğal sit alanında, Bölge Kurulunun 17 Ekim 2014 tarihli kararıyla tescil edilen 3. derece arkeolojik sit alanında kaldığı ve Koruma Amaçlı İmar Planı'nda 'konut altı ticaret alanı' olarak tanımlı olduğu" kaydedildi.

Taşınmazın, çakışan alan kapsamında kaldığı aktarılan yazıda, şu ifadelere yer verildi: "Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile Koruma Amaçlı İmar Planı hükümleri gereği konunun öncelikle Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca değerlendirilerek, Kurul kararının Müdürlüğümüze iletilmesi, Bakanlığımızın 11 Haziran 2018 tarihli ve 104471 sayılı yazısı gereği Mimari Uygulama Projesi'nin Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunda değerlendirilmek üzere Müdürlüğümüze iletilmesi, yasal süreç sonuçlanana kadar inşaatın durdurulması kararlaştırılmıştır."

“Peribacalarına zarar verilmemesi koşulu göz önünde bulunduruldu”

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, yaptığı açıklamada, tartışmalara neden olan inşaat alanının 1998 yılında imara açıldığını, belde yerleşimi içinde bulunan peribacalarına zarar verilmemesi koşuluyla bina yapımı için gerekli ruhsatın verildiğini belirtti.

Meskun mahal dışındaki alanlarda yapılaşmaya hiçbir surette müsaade edilmediğini vurgulayan Cingil, yöre halkının yüzlerce yıldır yaşam sürdüğü beldede tüm binaların peribacalarıyla iç içe olduğunu ifade etti. Cingil, şöyle devam etti:  "Söz konusu inşaat alanı, imar planı içinde yer alan bir parselde bulunuyor. Meskun konut alanındaki proje, yetkili kurumların görüşü alınarak belediye tarafından incelenmiş, peribacalarına müdahale olmadığı için onay verilmiştir. Kaçak yapılaşmaya yetkili kurum ve belediyeler gerekli cezai işlemi uyguluyor. Buna müsaade edilmiyor. Göreme, peribacalarıyla iç içe yaşayan bir beldedir. Evlerin dibinde de peribacası var, insanların mutfak ve ambar şeklinde kullandığı yerler var. Bölge genelinde SİT alanı içinde 60 bine yakın insan yaşıyor. İç içe yaşıyoruz, biz bu yaşam tarzını nasıl bertaraf edebilir veya elimizin tersiyle yıkabiliriz? İnşaat ruhsatı, imar planı içindeki yapılara veriliyor. Burada, peribacalarının hemen yanında ev, iş yeri, cami, oteller var."

"Peribacalarına zarar vererek yapılaşmaya yöre halkı olarak karşıyız"

Beldede turizm sektörü üzerine faaliyet gösteren Bekir Coşkun ise yetkili kurum ve kurulların bölgenin korunması için gayret gösterdiğini, belde içinde dahi olsa izin alınmadan yapılan çalışmalarda cezai müeyyidelerle karşılaşıldığını dile getirdi. Coşkun, "Beldemiz imar alanı içinde. Evlerini yapıyorlar, koruma kurulu ve belediyeler inceliyor. İnsanlar burada yaşadığı için ev de yapmak zorunda. SİT alanlarında peribacalarına zarar vererek yapılaşmaya yöre halkı olarak biz de karşıyız. Bir arkadaşımızın inşaat projesinde 16 basamaklı olan merdiven, 17 basamak yapılınca komple söktürüldüğünü biliyorum. İlgili kurum görevlileri tek tek inceliyor." diye konuştu.

"Doğal yapı ile mimari tasarım uyumlu olmak zorunda"

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı da söz konusu yapıların bölgenin doğal varlıkları ile uyumsuz olmasının, kültürel dengeyi bozduğunu vurguladı.

Benzer sorunlarla karşılaşmamak adına kamuoyunda bilinç oluşturulması gerektiğine dikkati çeken Bağlı, şunları kaydetti: "Doğal yapı ile mimari tasarım uyumlu olmak zorunda. Orantısız şekilde, doğal yapıya uymayan yapılar sadece görüntü değil, aynı zamanda kültürel dengeyi de bozuyor. Mimarlık, günümüz dünyasında en kritik alanların başında geliyor. Buradaki söz konusu yapıda mimari bir estetik ve vizyon yok. Bu ve benzeri yapılarda en çok dikkat edilmesi gereken, mimari yapının coğrafyada var olan diğer varlıklarla uyumlu olması gerekliliğidir. Dolayısıyla yaşam alanlarının genel yapıya aykırı olmaması gerekir. Aksi durumda cezai yaptırım mutlaka gerekli ama asıl mesele belediye, ilgili kurumlar ve kamuoyunda bu kapsamda bilinç oluşturmaktır."

Nevşehir'in Göreme beldesinde turistik bölgede inşaat, "Mimari uygulama projesi Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından yeniden değerlendirilmek üzere" durdurulmuştu. Aynı gün içerisinde bu tartışma konusu inşaat Göreme Belediyesi’ne ait iş makinaları ile yıkıldı.

Mahalle sakinleri yıkımı şaşkın gözlerle izledi.

Bakanlıktan açıklama geldi

Yıkım ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı şu açıklamada yer verdi; “Peri bacalarının bulunduğu bölgede kaçak ve çarpık yapılaşmaya karşı verdiği talimatlar doğrultusunda Nevşehir'in Göreme beldesinde 2 pafta 9423 parselde yapıldığı belirlenen inşaat hakkında yıkım kararı alınmıştı. Aynı gün içerisinde belediye ekipleri tartışmalara konu olan o inşaatı iş makinaları ile yerle bir etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, Nevşehir'in Göreme beldesinde otel inşaatı yapıldığına ilişkin haberlerin basına yansımasının ardından söz konusu inşaatın durdurulduğunun dün kamuoyu ile paylaşıldığı belirtilerek, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kültür ve medeniyetler beşiği olan yurdumuzun eşsiz zenginliklerini korumak için gösterdiği derin hassasiyet ve tavizsiz tutum, Bakanlığımız tarafından sarsılmaz bir ilke olarak kabul edilmektedir. Bakanlığımızın peri bacalarının bulunduğu bölgede kaçak ve çarpık yapılaşmaya karşı verdiği talimatlar doğrultusunda Göreme beldesinde 2 pafta 9423 parselde yapıldığı belirlenen inşaat hakkında yıkım kararı alınmış ve yıkımı yapılmıştır. Ayrıca Bakanlığımız tarafından kurulan komisyonla Kapadokya bölgesinde çok hızlı bir şekilde incelemeler yapılacak ve tespit edilen kaçak ya da çarpık yapılarla ilgili kararlar aynı hızla alınarak uygulamaya konacaktır"

#

14 Şub 2019 - 13:40 - Gündem

Son bir ayda nevsehirkenthaber.com sitesinde 807.350 gösterim gerçekleşti.



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Nevşehir Kent Haber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Nevşehir Kent Haber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Nevşehir Kent Haber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Nevşehir Kent Haber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Nevşehir Markaları

Nevşehir Kent Haber Gazetesi, Nevşehir ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (384) 212 43 10
Reklam bilgi


Anket Özkonak'ta senin oyun kime?
Tüm anketler