AR-GE harcamaları araştırılıyor

Türkiye İstatistik Kurumu Nevşehir Bölge Müdürlüğü tarafından merkezi yönetim bütçesinden araştırma geliştirme faaliyetleri için ayrılan ödenek ve har...

Türkiye İstatistik Kurumu Nevşehir Bölge Müdürlüğü tarafından merkezi yönetim bütçesinden araştırma geliştirme faaliyetleri için ayrılan ödenek ve harcamalar araştırıldı.

Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) istatistiklerinin derlenmesinde uluslararası referans kaynağı olan Frascati Kılavuzu, 2015 yılında güncellendiğinim altını çizen  Türkiye İstatistik Kurumu Nevşehir Bölge Müdürü Yunus Öz, ‘Güncellenen kılavuz ve ilave veri gereksinimleri de dikkate alınarak, Ar-Ge Faaliyetleri Araştırması’nın veri toplama ve raporlama yöntemi iyileştirilerek, güncellenmiş sonuçlar 17.11.2017 tarihinde yayımlanmıştır. Bu kapsamda, Merkezi Yönetim Bütçesinden Araştırma Geliştirme Faaliyetleri için Ayrılan Ödenek ve Harcamalar verileri de 2008-2016 dönemini kapsayacak şekilde güncellenmiş ve bu haber bülteni ile yayımlanmıştır.

Merkezi yönetim bütçesi üzerinden gerçekleştirilen hesaplamalara göre 2017 yılında Ar-Ge için bir önceki yıla göre yüzde 17,5 artışla 10 milyar 710 milyon TL harcama yapıldı.

Bu sonuca göre 2017 yılı merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge faaliyetleri için gerçekleştirilen harcamaların gayrisafi yurtiçi hasıla içerisindeki oranı yüzde 0,34, merkezi yönetim bütçe harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 1,4 oldu.

Bütçe başlangıç ödenekleri esas alınarak yapılan tahmini sonuçlara göre ise 2018 yılı merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge için tahsis edilen başlangıç ödeneği 12 milyar 950 milyon TL oldu.

 

Dolaylı Ar-Ge desteği 2017 yılında 2 milyar 871 milyon TL oldu

Ar-Ge faaliyetlerine yönelik vergi indirim ve istisnalarının toplamı 2017 yılında 2 milyar 871 milyon TL oldu. (1) Dolaylı Ar-Ge desteği Maliye Bakanlığı verileri kullanılarak hesaplanmıştır. (2) 2018 yılı bütçe başlangıç ödeneklerine göre hesaplanmıştır. (3) 2008-2016 dönemi güncellenmiştir.

 

En çok ödenek Genel Üniversite Fonlarına ayrıldı

Merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge için ayrılan başlangıç ödenekleri sosyo-ekonomik hedeflere göre [Bilimsel Programların ve Bütçelerin Analizi ve Karşılaştırılması Sınıflaması (NABS)] sınıflandırıldığında, 2018 yılı için en çok ödenek yüzde 41,2 ile Genel Bilgi Gelişimi (Genel Üniversite Fonlarından finanse edilen) için tahsis edildi. Bunu yüzde 28,5 ile savunma, yüzde 7,7 ile endüstriyel üretim ve teknoloji, yüzde 5 ile eğitim ve yüzde 4 ile ulaşım, telekomünikasyon ve diğer altyapılar takip etti.’ Dedi

#

12 Tem 2018 - 16:21 - Gündem

Son bir ayda nevsehirkenthaber.com sitesinde 807.350 gösterim gerçekleşti.



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Nevşehir Kent Haber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Nevşehir Kent Haber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Nevşehir Kent Haber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Nevşehir Kent Haber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Nevşehir Markaları

Nevşehir Kent Haber Gazetesi, Nevşehir ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (384) 212 43 10
Reklam bilgi


Anket Özkonak'ta senin oyun kime?
Tüm anketler