Kozaklı kaplıcaları unutuluyor mu?

Türkiye’nin önemli kaplıca ve sağlık turizmi merkezlerinden olan Kozaklı’nın, son dönemlerde bazı tesislerde yaşanan sıkıntılar ve tanıtım eksikliği nedeniyle eski ilgisini yitirdiği ileri sürüldü.

Kozaklı kaplıcaları unutuluyor mu?
Haber albümü için resme tıklayın

Türkiye’nin önemli kaplıca (termal) ve sağlık turizm merkezlerinden olan Nevşehir’in Kozaklı ilçesindeki tesisler, yıllardır misafirlerine en kaliteli hizmeti sunabilmek için birbirleriyle yarışırken, son dönemde bazı tesislerde yaşanan sıkıntılar ve tanıtım eksikliği nedeniyle ilçenin eski ilgisini yitirdiği ifade edildi.

Küçük pansiyonların kalitesizliği, büyük otellerin ise bölgeye yakışan tanıtımı yapmadığı yönünde ilçe merkezinde vatandaşlar, işletmecilere tepkilerini dile getiriyor. İşletmecilerin yanı sıra bu duruma belediyeyi de sorumlu tutan vatandaşlar, ilçede hem işletmeciler hem de belediyenin kısa zamanda kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini belirtti.

Bu termal doğal kayak sularının Allah’ın verdiği bir nimet olduğunu da söylemeden geçmeyen ilçe halkı, “Bunun kıymetini bilmiyorlar. Bu imkân yabancı devletlerin elinde olsa, en iyi şekilde değerlendir. Yetkililerimiz uykusundan uyanırsa gerekli tanıtım ile ilçeye hem yerli, hem de yabancı turist çekilebilir. Tüm iş işletmeciler ve yetkililerde bitiyor. İşletmeciler, ‘zaten turistin başka seçeneği yok’ diyerek 1 günde olsa vurdumduymazlık ile müşteri elde ediyor. Müşterilerimiz 2. günde ilçede konaklasın çabası yok. Artık bu kafanın değişmesi, ilçeye akın akın turist gelmesi gerekmektedir. İşletmeci ve teklileri göreve çağırıyoruz” dediler.

Ne olacak bu Kozaklı’nın hali?

Kozaklı kaplıcalarındaki suların ve çamurlarının; içerisinde yoğun olarak doğal minareller bulunduğu ve insan sağlığı üzerinde iyileştirici etki yaptığı biliniyor. Özellikle solumun yolları hastalıkları, fizik tedavi, psikoterapi ve rehabilitasyon tedavilerinde bu kaplıca öneriliyor. Kozaklı Termal Otelleri, kişiye özel termal hizmet sunan tesisler arasında yer alıyor. Termal oteller, özellikle kış mevsiminde rağbet görüyor. Türkiye; termal oteller bakımından Avrupa’da 1. sırada yer alırken dünya sıralamasında ilk 7 ülke arasında bulunuyor. Türkiye’deki termal suların, fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından Avrupa üzerindeki termal sulardan çok daha üstün niteliklere sahip olduğu belirlendi. Kozaklı kaplıcaları da Türkiye’deki kaplıcalar arasında önemli bir yer tutuyor. Nevşehir deyince akla ilk gelen hiç kuşkusuz Kapadokya oluyor. Dünyanın harikalar listesinin baş sıralarında yer alan taş dokusu, sıcak hava balonları, açık hava müzesi ve kiliseleriyle dünyanın pek çok yerinden turistin gözde tatil noktalarından biri haline gelmiş durumda. UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilen Göreme Açık Hava Müzesi, üç peri bacasının yan yana durmasından kaynaklanan güzelliğinden ötürü bu adı alan Üç Güzeller, Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, yürüyüş parkurlarıyla Ihlara Vadisi, Derinkuyu, Örentepe, Özkonak, Mucur ve Kaymaklı olmak üzere başlıca yeraltı şehirleri, Nevşehir'in görülecek yerler listesinin olmazsa olmazları arasında bulunuyor.

Kozaklı kaplıcaları da Kapadokya bölgesine ayrı bir özellik ve güzellik katıyor. Çevresindeki termal otellerden faydalanabileceğiniz şifalı suları pek çok rahatsızlığa iyi geliyor. Hatta Alman Kaplıcaları Birliği sınıflamasına göre sodyum, kalsiyum ve klor içermekte olup A ve C gurubu şifalı sular sınıfında yer almaktadır. Banyo yaparak, içerek, buharı ya da sıcak taşlarına yatarak önce kişide hangi rahatsızlık olduğu belirleniyor ve ona göre bu hizmetlerin birinden veya hepsinden faydalanabiliniyor. Bütün bu özellikleri nedeniyle yıllardır bölge turizmine önemli katkılar sağlayan ve misafirlerine sağlık hizmeti sunan Kozaklı kaplıcaları, son dönemde bazı tesislerin el değiştirmesi, bazılarının yöneticileri hakkında FETÖ soruşturmaları açılması hatta bazılarının tutuklanması nedeniyle sıkıntılar ortaya çıktı. Sağlık turizmindeki potansiyelini Ankara’daki Haymana, Ayaş ve Kızılcahamam gibi diğer kaplıca merkezlerine kaptırmak üzere olduğu ifade edilen Kozaklı’nın, yeni proje ve tanıtım çalışmalarıyla tüm dünyaya açılması gerektiği bildirildi. Turizm yetkilileri, Kozaklı’daki turistik tesislerin doluluk oranlarının arttırılması için yeni bir çalışma yapılması gerektiğini, bunun için de tesis yöneticileri ile en kısa zamanda bir araya gelerek ortak bir planlama yapmanın gerekli olduğunu kaydettiler.

07 Oca 2019 - 13:40 - Gündem

Son bir ayda nevsehirkenthaber.com sitesinde 803.154 gösterim gerçekleşti.



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Nevşehir Kent Haber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Nevşehir Kent Haber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Nevşehir Kent Haber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Nevşehir Kent Haber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Muhsin - Degerli bir madenin tembelce otellere bedavadan verilmesi mantıklı degil, 3 ay turist 8 ay boş

sanayide, degerlendirilmeli mesela elektrik üretimi ama buhar türbiniyle olmayinindan vs...sera.... Muhsin

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 20 Mart 23:23

Nevşehir Markaları

Nevşehir Kent Haber Gazetesi, Nevşehir ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (384) 212 43 10
Reklam bilgi


Anket Özkonak'ta senin oyun kime?
Tüm anketler