Sondaj çalışmasında bildiğiniz üzere önce bir rezerv taraması yapıldığını ifade eden Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, “Bununla ilgili ÇED raporu gerekmiyor. Yönetmelik kapsamı dışında olduğu için ve o sondaj çalışmasını tamamladılar. Belirli bir süre zarfında rezervin yeterli olup olmadığı ile ilgili analizler devam ediyor. Eğer o laboratuvar analizleri sonucunda orda ki kaynağın yatırım yapmaya uygun olduğu şeklinde fikir oluşursa resmi kurumlara müracaat edilerek izinler alınacak. Yani şuanda o aşamada değiliz. O izin sürecinde Koruma Kurulu, Özel İdare, Çevre Şehircilik ve birçok kurumdan izin alınması gerekiyor. Şu anda o durumda değiliz. Alan sınırlarımız dışında olduğunu söyleyeyim öncelikle Kapadokya Alan sınırları dışında olduğu halde alandan arkadaşlarımızda sahaya gönderdik. Kayseri Koruma Kurulundan bir ekipte sahada gerekli incelemelerde bulundu. Yani burada her hangi bir korunması gereken kültür varlığının olup olmadığı yapılacak çalışmanın oraya zarar verip vermeyeceği ile ilgili alanda çalışmaları yaptılar. Raporları hazırladılar. Ruhsat aşamasına geldiği zaman kurumların hepsinden izin alınması gerekiyor.
Özkonak şehrine belirli bir mesafe de ama bölgede de bir iki tane tümülüs tespiti yapıldı.” dedi.
Yorum yazarak Nevşehir Kent Haber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Nevşehir Kent Haber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Nevşehir Kent Haber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Nevşehir Kent Haber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Nevşehir Kent Haber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Nevşehir Kent Haber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Nevşehir Kent Haber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Nevşehir Kent Haber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Yorumlar
(13)Wedat Serhat - Özkonak, Kapadokya Alan sınırları dışında olabilir ama Nevşehir Valiliği sınırları içinde Sayın Vali...Siyanürden ve maddi düşünen çevrelerden güzelim Özkonağı ve halkını şöyle koruyacağım, böyle koruyacağım gibi ibareler dökülsün ağzınızdan diye beklerdik. Bizi çok çook üzdünüz bilesiniz. Vatan namustur ve onu nasıl savunacağımızı iyi biliriz. Dedelerimiz bizi vatan, toprak sevgisi ile çok iyi yetiştirdi allahtan. "Mevcudiyetimizin yegane temeline ve en kıymetli hazinemize" nasıl sarılacağımızı bilen öz be öz Türk Halkı'nın yaşadığı Özkonak gençliğiyiz!..
Nese - Dogamiza verdigi zarari ne olcak ozkonak hayvancilik ve coftcilikle gecimini sagliyan insanlar cogunlukta gecim kaynaklarimiz ne olcak ilgilenmenizi bekliyoruz
Yeter Ami̇l - Sayın valim İNSANDAN DAHA DEĞERLİ VARLIK VAR MI? Lütfen elinizi vicdanınıza koyun karar verin. Orada sizin anneniz babanız yakınlarınız yaşasaydı düşünceleriniz nasıl olurdu?
Ferhat - Sayın Valim Özkonak Kapadokya alan başkanlığında olmayabilir.Bu Nevşehir il sınırlarında olduğu gerçeğini değiştirmez. Özkonağın Avanosun Göynüğün nüfusunu yerleşim alanlarını tarihi dokusunu sizde biliyorsunuz. Bizim evlerimiz bu dağın eteklerinde başlar içtiğimiz su, nefes aldığımız hava burası. Siyanür zehirini istemiyoruz. Bütün sonuçlarını iyi değerlendirmenizi umuyorum.
Sakini - Sn. Vali hnm. Özkonaka beldemizde yaşayan insan sayısı tarihi ve kültürel miraslarına dikkat edilerekten objektif değerlendirilmesini rica ederiz.
.......... - Siyanürle ayrıştırma yapılırsa özkonak zararı olmaz Avanos Nevşehir göreme Ürgüp zararı olur madem alan dışı herkes kazı yapsın
Siyanüre Hayır. - Sayın Valim;
Özkonak Kasabasi 1930'lu yillara dayanan ve halen gelismekte olan merkezi bir beldedir. Ayrica bünyesinde bulundurduğu Yer alti şehri, Belha kilisesi Şaraphanesi vb.doğal güzelliği ile turizme de ciddi katkılar sağlamaktadır. Cevherin arayışı için kullanılacak Ziyaret Dağı' nin yerleşim yerlerine çok yakınlığı Özkonak Kasabasi ve çevre köy, kasaba, ilçeyi de son derece huzursuz ve kaygılı hale getirmiştir. Civar yerleşim yerleride dahil olmak üzere, beldenin beslediği su kaynakları şuan küresel kuraklık aciliyetine ancak cevap verebiliyorken, birde bu faaliyet ile kullanılmaz hale getirilerek, basta halkı yaşayamaz ve turizmi yapılamaz hale getirecektir. Ziyâret Dagi'indaki var olan Tümülüsler, tarıma uygun topraklar, bölgenin ağaçlandırılmış alanlar yok edilmiş olacak.
Konuya olan hassasiyetiniz, bölgede yaşanabilirliligin ve turizmin de devamliligi için çalışmalarınızı sağ duyunuzla gerceklestirdiginize inanıyorum. Bu yüzden bahsi geçen Kanadalı firmanın altin arama faaliyetini red ederek gereğinin yapılmasını arz ederim.
Şenol Günaydın - Sayın valim korunacak kültür varlığı aranmasına gerek yok. Siyanürlü altın madeni işletme işinin en çok havaya suya, canlılara zarar verdiği açık değilmi ?! İnsandan daha değerli varlıkmı var ?
Lütfen
elinizi vicdanınıza koyun, bedeli ne olursa olsun, (sürgünde olsa) engelleme yönünde gayret sarfedin.
Bölge sizi gelecekte yıllarca kahraman diye ansın. Adınız dağlara akarsulara verilsin. Saygılarımla..
Norm - Koruma planları mevcut olması gerekiyor geçmişte sit alanı ise mutlaka bir nedeni vardır. Geçmiş planlara bakılması gerkiyordu zaten Koruma kurulu izin verirkenki gördügüm kadarıyla, arkeolojik sit alanı söz konusu alan. Koruma Kurulu kararırının irdelenmesi gerekiyor, eger öyleyse.
Merter Ballan - Sayın Vali Hanım , zaten herkes nerelerden izin alınması gerektiğini ve o bölgede neyin olduğunu çok iyi biliyor; sonuçlarında ne olacağını diğer altın arama sonuçlarından biliyor. Her yer alan koruması altındayken ne demek sadece Özkonak koruma altında olmaz, Bu alan korumasıda zengine fakire gõre yer ayırıyor bunu biliyoruz. Her yerde yangınlarla yok edilip milyonlarca hektar orman zenginlere peşkeş çekiliyor. Ayıptır günahtır. Çocuklarımızın geleceğini Kanada lılara bırakamazsınız.
Ersin - Yeraltı şehri manastır tümülüsler neden Kapadokya alan sınırı dışında bunu iyi değerlendirmek lazım.
Mahmut Özdemir - Sayın valimiz ÇED konusunda anlaşılmayan bir şey yok burada açılacak ve çalıştırılacak bir madenin kapadokyayi nasıl etkileyeceği özkonak ve avanosumuzun tamamen su kaynaklarını ve kültür miraslarımizi yok edecektir bunula da ilgili keşke bir acikkana yapsaydıniz
Özkonak - Bu kadarmı yani yapılması gereken açıklama.
Sayın Valimiz i Özkonak a davet ediyoruz,olay yerini bizzat görmesini istiyoruz.
Yazılan yorumlardan Nevşehir Kent Haber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Nevşehir Kent Haber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Nevşehir Kent Haber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.